Fler jaktdagar på fjället

IMG_2402 (1280x853)

De första riktigt kalla dagarna på fjället, minus 8 grader och en enveten snålblåst.

Återigen är fjället snötäckt, nu ställs krav inte bara på att hundarna anpassar sig till de allt svårare riporna utan också på både kondition och pannben hos framförallt de tvåbenta men såklart även de fyrbenta. Dagarna på fjället gav möra ben till kvällen och efter tre dagar känns det nu skönt med en vilodag. Att fortsätta jakten då det blir allt svårare för hundarna att trycka fast riporna tycker jag visar sig i att de blir duktiga på att avläsa ändrat beteende och hitta nya sätt att skapa jaktbara situationer. Jag ser många släktdrag som gått igen hos Aras vilket gör att jag hittills vid varje tur haft möjlighet att fälla fågel för honom. Vi hamnade också mitt i en renflytt(jaktområdet var inte avlyst), en stor flocka av renar drevs med hjälp av fyrhjulingar och helikoptrar och några ”smarta” avvek från lämmeltåget och stannade hos oss. Aras har hittills inte varit mer än fram och tittat på renar då han var unghund och jag har kunnat vissla tillbaka honom. Under hösten har han inte visat något intresse för de renar vi kommit i kontakt med utan jagat på utan att ta notis om dem. Trots det var jag lite kallsvettig då han försvann bakom en kulle och inte kom då jag visslade. Då jag lätt svettig och hörbart flåsande kikade över kullen stod han i ett snyggt stånd och jag kunde gå ner och fälla för honom. Han är fortsatt ung och jag kan lova att jag var lättad över att han inte valde just den här gången för att ”exstraknäcka” åt samebyn…

Nu har jag börjat plocka fram ”vinterkläder” till hundarna, den här turen räckte det med  fleecefodrat jakttäcke som täckte hela ryggen och kroppssidorna då de gick på släpp. Den hund som gick vid sidan om mig hade ett mellantjockt ”springtäcke”, ett sådant som funkar bra ovanpå selen vid drag och som inte går för långt ned på benen så att det blir blött. Jag har använt ”Bre-Tex material” i yttertyg och fodrat med qulitat tyg. Det var inte så mycket snö att de fick pulsa mer än genom drivor här och där på läsidorna. Problemet kvarstår dock med dressar där det inte kan tränga in snö efter några timmar simmande i kall djupsnö. De jag har fungerar ett tag innan snön på något underligt vis hittar innanför dressen, ungefär som sand på en badstrand.

Nu väntar en tur till ”sydland” med träning och prov(om träningen funkar) på fält. Jag är så nöjd med Aras efter större delen av jaktsäsongen att jag vill ge det en chans till med prov. Visserligen har varken jag eller Aras någon erfarenhet av jakt på rapphöns och fasan på fält men efter några timmar träning hoppas jag att både han och jag har artbestämt jaktbart vilt. Med andra ord mycket av en chansning men om inte annat kommer vi hem med nya erfarenheter i bagaget och några trevliga dagar tillsammans med vänner. Väl tillbaka hoppas jag att snötäcket på fjället inte hunnit bli för djupt utan att det finns möjlighet för ytterligare jakt under de få ljusa timmar som erbjuds under de allt kortare dagarna.

IMG_2409 (1280x853) (2)

IMG_2408 (1280x853) (2)

IMG_2412 (1280x853)

Kallt men vackert, vi börjar komma in i tiden för det ”blå ljuset”

IMG_2405 (1280x853)

Vattnet har börjat frysa i de små bäckarna så nu får man bära med sig i ryggsäcken för att kunna ge hundarna under dagen

IMG_2404 (1280x853)

Aras är vid det här laget, åtminstone i mina ögon en riktigt duktig jakthund. I vart fall bjuder han på jaktbara situationer även om hans ungdom av och till visar sig i ”slyngel-streck”.

Publicerat i Jakt | Lämna en kommentar

Jaktsäsongen och en blick framåt

IMG_2341 (1280x853)

Jaktsäsongen går alldeles för fort…redan är riporna vitare än på bilden och Kung Bore har gjort två försök att avsluta den..

Knappt har jubelropet över att jaktsäsongen startat klingat ut så är den snart till ända. Om jag kunde få ha en önskan så skulle det vara att få byta ut novembermånad mot två september, en sommarmånad kan jag också utan problem offra. Det här har varit en säsong med relativt gott om fågel både i skogen och på fjället. Vi har hunnit nyttja dagarna även om man alltid skulle önska att man hade kunnat varit helt ledig. En senhöst tur har vi också gjort då vi drog iväg med alla hundar med packning i ryggsäckar och klövjeväskor under några dagar. Vi startade i minusgrader och snötäckt mark och fick kämpa rejält på läsidan av fjället i knädjup snö innan vi nådde stugan. I dalgången var det dock mindre med snö även om det bitvis var pulsdjupt. Under de kommande dagarna steg temperaturen och snötäcket krympte så att vi på hemvägen bara behövde pulsa korta stråk. Vädret var som det brukar under senhöst allt från snöbyar på tvären till sol och klarblå himmel, riporna hade nästan färgat ut helt och var skygga i större flockar men delvis hanterbara då de delat upp sig i mindre grupper. En riktig kanondag fick jag också alldeles i början av oktober då den första omgången med snö täckte marken. Det var en dag då riporna tryckte som i augusti och hundarna levererade skott tillfälle på skott tillfälle. Aras har i år en helt annan förmåga att hantera skygg fågel som promenerar på marken vilket är väldigt roligt att se.

Jag har startat Aras på två prov men tyvärr har vi haft stolpe ut vilket är tråkigt då jag varit så nöjd med honom jaktligt. Som vanligt är det bara att bryta ihop och komma igen då jag vet att han har potential för ett högt pris så självklart kommer han att få fler chanser i framtiden. Kritiken är dock bra på de egenskaper som man inte kan påverka så mycket dressyrmässigt utan som mer handlar om arv. En nackdel är dock att för mig så konkurreras provdagar lätt ut av jaktdagar då jag njuter betydligt mer av en jaktdag ensam med hundarna än under en provdag i en stor grupp.

CIMG8725 (1280x960)

CIMG8681

CIMG8691 (1280x960)

Senhöstäventyr med varierad snömängd och väder

CIMG8672 (1280x960)

En solig ”augustidag” med fantastisk jakt i början av oktober

IMG_2387 (1280x853)

IMG_2381 (1280x853) (2)

Positivt besked om möjlighet till större areal småviltjakt på kölarna. 

Vi har fått positivt besked om att vi får möjlighet att utöka arealen för småviltjakt på skog på skiften som ligger i anslutning till vårat norra skifte på kölarna. Detta känna mycket bra då fjälljakten inte längre är lika tillgänglig med lotteri under de första veckorna och kvoteringar i tillägg till den obligatoriska avstängningen på två veckor under den bästa tiden. På kölarna har vi både skogsfågel och fina kullar med ripa, markerna består av stora öppna myrar, mestadels glesare skogsholmar med gammal kölskog och stråk av tätare skog. Vi planerar nu att sätta upp en jaktkoja för att göra området mer lätt tillgängligt för längre turer. Till vintern kommer vi att göra en första inventering av området per skoter och skidor och i augusti nästa år blir det en rekognoseringstur med tält. En del av det område som vi nu får tillgång till har jag jagat på för ca 15 år sedan innan den dåvarande markägaren bröt sig ur vårat älgjaktslag för att sälja jakt. Det ska bli otroligt roligt att få återse dessa område då jag minns att det både var en naturupplevelse med sådan gammelskog som nästan inte ser längre idag och i tillägg var gott om fågel.

IMG_2276 (1280x853)

Besök av valpspekulanter som deltar i  jakt på våra skogsmarker i Härjedalen

IMG_2400 (1280x853)

I helgen var vi inbjudna på skogsjakt hos valpspekulant i Landön

Under sommaren och hösten har vi haft besök av valpintressenter till kommande kull under våren mellan ChaCha och Usva. Jag rekommenderar alltid de som ringer på valp hos oss att förutom att komma på besök och träffa våra hundar i hemmet även följa med på jakt och se hundarna i arbete då det ger en bredare helhetsbild. De får då tillfälle att se flera generationer i samma linjer och själva bedöma om de verkar besitta egenskaper som passar dem även om man inte kan garantera vad som nedärvs. Det är väldigt roligt att flertalet har hörsammat det och vi har haft förmånen att tillbringa åtminstone en jaktdag och med vissa flera vilket givit oss mycket. Vi ser det som väldigt positivt att få etablera denna kontakt då vi vill att valpköparna känner att de har vårat stöd även efter leverans av valp och vi gärna vill vara behjälpliga med det vi kan fram till fungerande jakthund. Vi ser själva fram emot kullen till våren då vi hittills varit mycket nöjda med förra kullen efter ChaCha och Uras kullbror Usva och hoppas nu på ett liknande resultat. I förra kullen är 6 av 8 individer BPH beskrivna vid 13 månaders ålder och vi kommer även fortsättningsvis att ha önskemål på valpköparna att beskriva sina hundar. Mentaliteten är minst lika viktig på en jakthund som en brukshund och vi tycker därför att man i avelsarbetet i tillägg till jaktprovsmeriter även skall ha en så objektiv beskrivning som möjligt av den vilket gör att vi jobbar för att BPH beskriva våra egna kullar. Det kommer att bli otroligt spännande att göra jämförelse med utfallet i ChaChas förra och kommande kull då då dessa är kombinationer med två kullbröder.

Nu hoppas vi på veckans ”flurväder” inte skall ge alltför mycket snö på fjället så att det fortsatt finna några dagar kvar att jaga innan den riktiga vinterjakten tar vid.

CIMG8729 (1280x960)

Det sista av höstfärgerna på de höglänta kölarna

 

Publicerat i Jakt | Lämna en kommentar

Starten på jaktsäsongen

CIMG8601 (1280x960) (2)

Äntligen, äntligen har det som vi ser fram emot hela sommaren startat – jaktsäsongen. Vi började med fyra dagar på vårat ”gamla ställe” i Hotagsfjällen som nu efter tre års frånvaro bjöd på fin tillgång på ripa. Inte i nivå med de allra bästa åren vi haft där men helt ok. Det var också härligt att kunna ta sig dit igen då mina fötter under något år satte stopp för långa turer med tält och tung packning. Det här året var det ChaCha och Aras som fick följa med på turen. ChaCha gick som en klocka och skötte sina fågelkontakter som förväntat. Aras har vid sin andra säsong självklart behov av mer erfarenhet för att komma upp i nivå med ChaCha men visade att han besitter anlagen. Vädret bjöd på en hel del regn men också solglimtar och en första riktig frostnatt med ner mot -4 grader. Storm har vid 12,5 års ålder fallit för åldersstrecket att bära all sin mat och utrustning 20 km stiglöst över fjället med påföljande jaktdagar och därefter hemfärd samma sträcka. Mara fick stanna som sällskap till honom på hundpensionatet.

IMG_2276 (1280x853)

Revansch för Storm som fick visa att gammal är äldst på skogen där han bjöd två av våra valpspekulanter på jaktupplevelse och deras första fällda ripor. 

Efter ompackning och påfyllning av mat fortsatte vi ner på skogen för några dagars fågeljakt innan älgjakten startade. Precis som vi sett innan jaktstart var fågeltillgången god både av skogsfågel och ripa på de högre myrmarkerna. Jakten på våra skogsområden är helt fantastisk och jag har kommit att uppskatta den mer och mer då man aldrig behöver använda något krångligt bokningssystem eller trängas med andra. Vi fick påhälsning av två av våra valpspekulanter för kommande kull med ChaCha och Usva. Alla som hör av sig och visar intresse för valp från oss får alltid inbjudan att följa med på jakt om det är säsong för att se våra hundar och själv bilda sig en uppfattning om dem. Storm visade både rapport på orre och gav tillfälle för fällning på både ripa och skogsfågel.

CIMG8636 (1280x960)

När älgjakten startade packade jag tält och mat och gick en 4 dagars jakttur med Aras och Mara i Härjedalsfjällen. ChaCha hade under första jaktdagarna troligen fått en liten bristning i en muskel i ländryggen och fick trots att hon såg helt ok ut efter två dagars vila stanna hemma med Storm. Riptillgången var inte nivå med förra året då vi var på samma plats men helt brukbart. Jag fick fälla över både hundarna som mestadels förvaltade sina chanser väl. Aras jaktlust har ökat avsevärt denna säsong medan erfarenheten fortsatt bara är en säsong och den mentala uthålligheten ännu inte är på topp. Jag upplever honom därför lite mer ojämn den här säsongen från topp till botten skulle man kunna beskriva det. Trots allt tycker jag att han har en potential och verkar besitta de egenskaper som med ytterligare ett år på nacken kommer att ge en av de bästa jakthundar jag haft.

IMG_2290 (1280x853)

Fjällen sprakar nu i vackra färger – om någon vecka är det över.

Tillsammans med Rasmus(ytterligare en valpspekulant) och hans hund Lova har ChaCha, Aras och jag varit ute och jaktguidat i Tåssåsen under två dagar. Vi hade turen att få fantastiskt väder med sol om än lite hård vind den första dagen, god tillgång på ripa och två trevliga gäster. Jag var först lite osäker på om jag skulle ta med mig Aras då han är i yngsta laget för guidning då det ofta blir mycket skott men han hanterade situationen mycket bra. Han hade även två bra dagar då han tog tillvara på alla sina chanser och bjöd på fina tillfällen för fällning. Jag är nöjd över att han fortsatte att behålla lugnet trots många fällningar, en del lite provocerande samt grejade eftersök på skadad fågel varav en som vattenapport.

IMG_2300 (1280x853)

En fantastisk tid!

I helgen har vi varit två dagar på västra fjällen, en dag med ”styggväder” och en dag som man ser i turistbroschyrerna för fjällvandring på hösten. Vi varvade hundarna två och två varsina dagar. Storm som vi mestadels jagar skog med numera då det sliter mindre visade att han trots åldern fortsatt fint orkar en dag på fjället även i dåligt väder. Tyvärr är min ledig tid begränsad den här hösten då jag gör praktik på sjukhuset som syrra och därför har svårare att styra över min tid. Tråkigt då jag helst av allt inte vill göra annat än jaga med våra hundar framförallt i och med att alla fortsatt är brukbara. Det blir helt enkelt att nyttja tiden effektivt och ligga startgroparna för att åka ut på jakt varje ledigt tillfälle som ges. Planen är att visa upp Aras på prov under hösten då han även om han är lite ojämn trots allt är tillräckligt bra för att kunna gå till pris. Jag hade bokat domare för ett särskilt skogsprov den 13 september men tyvärr stukade domaren foten veckan innan och provet blev inställt. Istället har jag anmält honom till klubbens ordinarie fjällprov till helgen och kryssar fingrarna för bra väder och god riptillgång samt att Aras är på topp.

Jag har fått rapporter från Aras kullsyskon Unna och Niak som enligt ägarna utvecklas fint och hanterar fågel både i skog och på fjäll som leder till fällning. Det är roligt att höra att de anlag som jag uppskattar så högt hos ChaCha verkar ha nedärvts i kullen.

CIMG8644 (1280x960)

IMG_3247 (1280x853)

IMG_2266 (1280x853)

CIMG8589 (1280x960)

IMG_3268 (1280x853) (2)

 

 

 

 

 

Publicerat i Jakt | Lämna en kommentar

Sommarens värmebölja och i form till jakten

 

CIMG8542 (1280x960)

 

 

 

 

 

 

Den här sommaren har jag simmat långa simturer tillsammans med hundarna i stort sett varje kväll på våra turer runt badtjärnen.

Ingen har väl missat att hela den här sommaren har bestått av en enda lång värmebölja? För alla ”normalsemestrande” har det troligen varit himmelriket men för oss med ”avvikande intresse” och diagnos i form av bokstavskombination HUND alt JAKTHUND har liknelsen varit mer helvetet…där sägs det ju också vara hett. Trots allt har vi lyckats hålla igång våra hundar på rätt bra nivå, lösningen har varit vatten, vatten, vatten på både in- och utsida. Våra träningsturer har kretsat kring områden där det med jämna mellanrum finns möjlighet att låta hundarna bada. I Järpen har alla turer förlagts till de högre områdena kring ”badtjärnen” då alla små vattendrag varit helt uttorkade efter veckor av värme. Vi har också valt sträckningar över våt myrmark samt stigar och gräsbeklädda körvägar som ligger i skugga av gran- eller lövskog där markfukten dessutom stannar kvar i marken trots torkan. På de korta turerna till fjälls har vi valt områden efter tillgång till tjärnar med vatten där vi tagit av klövjeväskorna och låtit hundarna vada och simma. På insidan har hundarna fått extra vatten genom att vi delat upp utfodringen på 3-4 ggr/dag, den totala vätskemängden har då ökat eftersom våra hundar alltid får foder och vatten kombinerat i sina skålar.

Ofta får man rådet att bara träna sena kvällar/nätter eller mycket tidig morgon då temperaturen är lägre och luftfuktighet/markfukt är högre. Det är säkert helt ok om det är på de tiderna man tänkt jaga i slutet av augusti/september. De senaste åren har tyvärr sommartemperaturerna envisats med att hänga kvar, ofta in i mitten av september och ibland ännu längre. Handen på hjärtat hur många av oss har då tålamodet att vänta med att premiärjaga? De flesta av oss med fågelhundar håller oss inte så många dagar efter den 25 aug. och även om vi undviker de hetaste timmarna mitt på dagen så får hundarna ändå jaga i betydligt högre temperatur än de tränats i under sena kvällar/nätter och tidiga morgnar. Min filosofi är istället att under träning försöka efterlikna de påfrestningar som hundarna ska utsättas för under jakt och där arbetstemperaturen är en av de viktigaste parametrarna.

Hundens försvar mot överhettning

Att ha ett väl fungerande försvar mot överhettning vid höga temperaturer och hårt arbete är en förutsättning för överlevnad hos både oss själva och våra hundar. Den inre temperaturen måste i stort sett hållas konstant för att de fysiologiska funktionerna inte skall sättas ur spel vilket i värsta fall kan leda till hjärtarytmier,  cirkulär kollaps och att hunden avlider om det inte åtgärdas.

IMG_1969 (1280x853)

Så fort vi stannar passar våra hundar på att sänka kroppstemperaturen genom att lägga sig med buken mot våt mark i skuggan. De flämtar med öppen mun men har långt till överhettning då de varken grimaserar eller hänger ut tungan maximalt.

Hunden skyddar sig mot överhettning genom ”avdunstning av vatten”(evaporativ avkylning)via utandningsluften vid flämtning då den saknar svettkörtlar på kroppen. En frisk ung hund i bra kondition kan öka sin andningsfrekvens från 10-40 andetag i vila till 200 eller mer vid flämtning(Grandjean 2002). Då hunden höjer andningsfrekvensen andas mer luft in och ut per tidsenhet vilket ökar avgivning av vattenånga och därmed också värmeavgivningen vilket förhindrar att den inre temperaturen stiger över den kritiska punkten. En fördel med avdunstning via flämtning är att det den vattenmättade luften förs bort via andningsrörelserna och inte kräver vind eller fartvind för att det skall gå riktigt snabbt som för oss människor. En nackdel är att den ökade aktiviteten i andningsmuskulaturen som vid allt annat muskelarbete också ger en ökad värmeproduktion(Granjean 2002). Genom att minska andningsdjupet och öka antalet andetag kan hunden öka avdunstningen av vatten(och därmed värme) och bromsa koldioxidavgivningen och på så sätt motverka ett för högt pH i kroppen(alkalos)om systemet inte överbelastas(Fascetti 2012).

CIMG9485 (1280x960)

Varför vätskeersättning till hund?

När hunden är i vila och yttertemperaturen inte är hög andas den genom näsborrarna i nosen och sparar på så sätt på vatten genom att vattenångan som följer med utandningsluften kondenseras på slemhinneytan så att hunden inte andas ut så mycket vattenånga(jämför hur vattendroppar bildas på en kall spegel eller fönsterruta). När hunden arbetar andas den genom munnen då det är en vidare passage än genom näsborrarna och ger en högre avdunstning av vatten vilket är funktionellt för att motverka höjning av kroppstemperaturen men leder till ökad vattenförlust. Vid flämtning är det endast vattenånga som förs bort via andningsluften till skillnad mot svett från svettkörtlarna som innehåller både vatten och salter(framförallt natrium)(Grandjean 2000). Hos oss människor är den vanligaste formen av uttorkning brist på vatten som leder till för hög saltkoncentration vilket åtgärdas med – vatten. Törstcentrum aktiveras hos oss människor redan vid 2-3 % förskjutning i saltkoncentrationen medan vi först vid en förlust på ca 10% av vätskevolymen reagerar med törst. Om det är detsamma hos hund skulle i så fall enda orsak till att ge vätskeersättning innehållande salt i så fall vara att öka hundens törst. De vanligaste orsakerna till saltförluster hos hund är stora kräkningar och diarreér där hunden inte får behålla sin mat. Om hunden får mer salt än den behöver kommer den att kissa mer för att göra sig av med saltet vilket innebär att vätskeersättningen i så fall ha motsatt verkan än den önskade eller om den innehåller så lite salt att det inte rubbar balansen inte har någon verkan alls(Fascetti 2012). Hos oss människor leder en för hög salthalt i kroppen till att vi får en dubbel uttorkning dels genom att vi kissar ut mer natrium och dels genom ”uttorkning” av cellerna. Gissar att det är detsamma för hund då vi fungerar på samma sätt på cellstadiet. Så varför marknadsförs vätskeersättning av våra veterinärer och används så flitigt bland hundägare idag? Själv ger jag bara vätskeersättning de få gånger mina hundar fått sprutande diarrè som effekt av mindre lämpligt intag på egen hand i vår natur. Vid värme och jakt fördelar jag bara mat kombinerat med vatten på fler tillfällen samt ger extra vattning i form av smaksatt vatten.

CIMG8459 (1280x960)

När lufttemperaturen är hög klarar hundarna längre sträckor om marken är våt/fuktig. Hunden kyler kroppen genom att flämta men kallt underlag under tassarna skonar trampdynor och hjälper till att hålla kroppstemperaturen nere.

Fysiskt arbete i värme – ”värmeträning” av hund

Med ”värmeträning” kan jag visserligen inte påverka hundens grundläggande anatomiska hinder att klara värme och endast i liten grad dess och fysiologiska att klara arbete i värme Däremot kan jag kan genom rätt kunskap om deras individuella förutsättningar och framförallt att under träning lära mig att tolka deras signaler undvika överhettning vid jakt i hög lufttemperatur. Viktiga faktorer som påverkar hundens ”värmetålighet” är ålder, kondition, intag av mat och vätska de senaste dygnen och temperament. Hos en äldre hund är hjärtmuskulaturen vanligen inte lika stark som hos en yngre vältränad hund och pumpar därmed ut mindre mängd blod per slag vilket leder till ökad puls och belastning på hjärtat i värme. Kylsystemet prioriteras före muskulaturen som då får mindre syre och näringsämnen och den äldre hunden blir snabbar muskeltrött. Detsamma gäller för en otränad hund. Välfyllda vätske- och energidepåer gör att hunden har reserver att kyla kroppen längre och dessa kan behöva fyllas på om arbetet är under längre tid samt är givetvis en förutsättning för återhämtning(Fascetti 2012). Sist men inte minst spelar hunden temperament en avgörande roll hur länge den kan jobba och i vilken temperatur den ”tål”. En hund som alltid ligger på högsta växel och inte har förmåga att anpassa tempo oavsett temperatur är en hund som jag skulle vara mycket försiktig med när temperaturen kryper uppåt.

Varningstecken vid överhettning

De vanliga och generella varningstecknen för överhettning hos hund går att läsa på hemsidorna för de flesta försäkringsbolag och veterinärkedjor, det viktiga är att lära sig hur den egna hunden hanterar värme. Kan den lära sig anpassa fart och intensitet, försöker den på egen hand sänka temperturen då den riskerar att bli för hög genom att ställa sig i vatten eller lägga sig ned med buken mot marken eller i vattendrag? Kör den på tills den blir löddrig runt munnen, får vita streck på tungan och flämtar med tungan hängande långt ut och med munnen så öppen att den grimaserar om den inte stoppas? Med kunskap om den egna hundens beteende vid fysisk aktivitet i värme går det lättare att förbereda den inför och planera jaktdagarna i början av säsongen.

IMG_2207 (1280x853)

En stund i vatten sänker effektivt kroppstemperaturen. Varm och fuktig luft försvårar däremot avdunstningen via flämtning då luften är mättad, samma princip som sker för oss själva med problem med avdunsting via svettning.

Tips vid träning

Förlägg turerna så att ni har tillgång till vatten som hunden kan gå ned och kyla av sig i. Tänk på underlaget, varmt torrt och hårt underlag sliter inte bara på trampdynorna utan gör det också svårare för hunden att hålla nere temperaturen. Träning på våt myrmark, gräsbevuxna vägar och stigar i skogen som skuggas av träden ger ett underlag som ”kyler” under tassarna och gör att hunden kan jobba längre stund trots en hög lufttemperatur. Ta med en svamp/handduk och vattenflaska om det är långt till vatten och blöt hunden under magen och ljumskarna. Samma princip gäller för hunden som för oss själva att det är svårare att sänka kroppstemperaturen via avdunsting av vatten via svettning/flämtning i hög luftfuktighet. Att tänka på är också att vid tillräckligt hög lufttemperatur eller långvarigt arbete sätts tillslut hundens kylsystem ur funktion.  Sist men inte minst fördela utfodringen på fler gånger under dagen. En vuxen människa kan ta upp ca 1,5 dl vätska/15 min så det är inte så stor ide att hälla upp en liter vatten och tro att hunden tar upp hela mängden.

Grandjean, D., & Canin, R. (2000). Practical guide for sporting & working dogs. Royal canin Group.

Fascetti.A.J., & Delany.S.J. (Eds). (2012). Applied veterinary Clinical nutrition. John Wiley & Sons.

Publicerat i Hundträning, Okategoriserade | Lämna en kommentar

Vår och redan sommar

IMG_1848 (1280x853)

Dagar att njuta och minnas…Utsikt från Sylskalsstöten över Helags, Gåsen, Smällhögarna och ända ner till Mittåkläppen

Knappt hann man börja njuta av vårvintern så var den över. Från att varit en vinter med snömängder och stabil temperatur som vi inte upplevt sedan många år tillbaka växlade det till vår i rekordfart och sedan en månad tillbaka i stort sett sommar. Vi hann dock med någon fin vårvintertur i Jämtlandsfjällen innan snön ”rasade utför våra fjällar” i samband med sista aprilhelgen. Just den helgen gjorde vi en av de finaste turerna runt Sylmassivet, tre dagar som bjöd på både fantastiskt före och väder. Hela flocken var med, troligen den sista säsongen som Storm 12,5 år kan hänga med på längre turer men fortsatt är han vid otroligt fin vigör. Den sista dagen gick vi från Nedalshytta genom Ekorrpasset och den höga vägen ner till Sylstationen där vi vilade en stund, fodrade och vattnade hundar innan vi fortsatte ner till Storulvån. Den dagen blev det 37 kilometer, de övriga mellan 17-23 kilometer, jag är otroligt tacksam över att både Storm och Mara håller så fint och kan delta.

För Aras del hade jag planerat in att starta på vårprov i Mittådalen i mitten av mars men pga kyla och simdjup  snö ställdes det in. Ett klokt beslut då jag annars tror att vi fått flera hundar med förfrysningsskador på utsatta delar efter en dag i kall djupsnö. Något senare prov än så ville jag inte starta Aras på då jag tycker att jaktprov ska hållas under den tid som vi jagar på eftersom riporna under våren har sin spelsäsong. I Jämtland slutar visserligen ripjakten den sista februari men i Västerbotten och Norrbotten fortgår den till 15 mars. Vi inväntar nu hösten för att starta Aras på jaktprov där vi hoppas ta någon merit. Planen är att han i första hand skall startas i skog och på fjäll då det är de underlagen vi jagar på. Jaktmässigt är jag mycket nöjd med hans utveckling under hans första jaktsäsong, jag har fällt ett antal ripor för honom både under hösten och vinterns jakt och haft chans på skogsfågel men där var det mitt skytte som brast. På grund av att Aras ännu inte har någon jaktmerit då han endast har haft en jakprovsstart i höstas avvaktar jag också med fler utställningar till han kan startas i jaktklass.

Maj har som sagt bjudit på högsommartemperaturer så badsäsongen är i full gång för de fyrbenta men sedan en vecka tillbaka även för mig själv. Då dagstemperaturen ligger på + 23-27 grader blir ”badtjärnen” en naturligt stopp och en förutsättning för såväl jogging som mountainbiketurer med hundarna. Det blir en fin kombination av olika träningsformer för både mig och hundarna med styrka i forma av simning, drag i sele samt lösspringning i myrmark och bredvid cykeln på stigar för hundarna. Vi har också tillbringat ett antal dagar nere Härjedalen för att fixa nästa vinters förbrukning av ved, maj månad är en fantastisk månad att tillbringa där innan mygg och knott gör livet lite jobbigare. Hundarna stortrivs och efter bad i älven och kringliggande tjärnar har de hållit oss sällskap utsträckta på vedbobron slött iakttagande vårt slit med att fixa förutsättning för bekväm temperatur inomhus när utetemperaturen faller.

I senaste kullen Usva-ChaCha är det nu fyra hundar röntgade med HD A och ED 0 vilket är 50% av kullen. Darju (Frost) har ställts ut i öppenklass och fick där ett Exellent. 

CIMG8376 (1280x960)

CIMG8370 (1280x960) (2)

IMG_1854 (1280x853)

 

IMG_1871 (1280x853)

Härliga dagar att se tillbaka på

IMG_1892 (1280x853)

IMG_1959 (1280x853)

Snabb växling till vår med översvämning…

CIMG8399 (1280x960)

och sedan var plötsligt sommaren här…

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Avslutande jaktdagar i Västerbottensfjällen

CIMG0008 (1280x770)

För varje jaktdag får Aras alltmer erfarenhet och jag är hittills mycket nöjd med hans jaktliga utveckling

När nu min hemsida har återuppstått lägger jag upp ett inlägg från de avslutande jaktdagarna i Västerbottensfjällen. Men först ett STORT TACK till Andreas som fixade min spammade hemsida.

Då det inte blev någon valpkull den här våren bestämde jag mig snabbt för att som vanligt gå ut några avslutande jaktdagar i Västerbottensfjällen. Jaktsäsongen är två veckor längre där än nere hos oss i Jämtland vilket innebär några bonusdagar om man har möjlighet att åka. Med på turen den här gången blev ChaCha, Mara och Aras. Storm som fortsatt är oförskämt pigg och fräsch för sina 12 år lyckades tyvärr kliva ner i ett hål efter älgtramp på en motionstur 3 dagar innan vi skulle ge oss iväg och markerade på kvällen på ett framben. I och med att läkningstiden vanligen är längre vid hans ålder fick han bli hemma trots att han var haltfri ett dygn efter skadan. Tråkigt men inte värt att få en så pass gammal hund på lång konvalescens.

Som vanligt åkte jag upp och övernattade i Saxnäs då jag gärna vill starta turen tidigt på morgonen för att ha hela dagen på mig om något skulle gå fel under vägen. Den här gången fick jag dessutom under resan upp rapporter om både hårt väder och stora snömängder som kommit under de senaste dagarna. Ett tag övervägde jag att sno men då väderprognosen lovade lugnare väder om än kallt beslöt jag mig för att åka upp och prova. De senaste åren har jag övernattat på Marsfjäll Mountainlodge (http://marsfjall.se/) ett ställe som jag verkligen vill rekommendera. Ägarna och personalen är fantastisk trevliga och som fixar allt (även sovplats trots att det är fullbokat)de har en riktigt bra frukostbuffè och du känner dig välkommen med hundar. Som vanligt var jag den enda skidåkaren som övernattade där och ”skoterfolket” är alltid lika fascinerade av hur någon på egen hand kan ge sig iväg på skidor så långt. Aras trivdes som fisken i vattnet då han fick tillåtelse att ”mingla runt” bland ”glada” gäster men några öl innanför västen i sällskapsrummet.

CIMG0002 (1280x960)

Minus 16 grader då vi startade i Klimpfjäll men efter alla uppförsbackar mot Durreskalet hade både jag och hundarna fått upp värmen.

Efter att ha laddat hundarna med högenergifoder och tillräckligt med vätska och mig själv med den fantastiska frukostbuffèn startade vi runt 11-tiden från Klimpfjäll. Temperaturen hade då stigit till -16 grader vilket i stort sett har varit medeltemperaturen den här vintern. Spåren efter skoterleden var lösa men helt brukbara men på sidan av var det simdjupt. Det var därför med stigande spänning vi närmade oss de sista ospårade kilometrarna mot stugan men vi hade tur och naturbevakarna hade nyligen gjort en runda i området på skoter.

CIMG8249 (1280x960)

För första gången träffade jag andra jägare i stugan som legat där de senaste fem dygnen, trevligt med sällskap och skönt att komma till en uppvärmd stuga. 

Föret i området var mestadels simdjup för hundarna vilket innebar betydligt tuffare förhållanden än vi haft under de tidigare åren. Uppe på platån hade vinden packat snön men de flesta riporna återfann vi björkskogen där det som sagt var simdjup för hundarna. Tillgången på ripa upplevde jag ungefär som förra året, inget toppår direkt och i tillägg hann de också lätta långt innan vi var framme då vi rörde oss långsamt pga det tunga föret. En annan skillnad jag upplevde var att riporna var mer samlade i flockar än tidigare år och att de inte hade kommit igång att spela. En tanke är att det berodde på den tuffa vintern som gjort att det var mer förmånligt för överlevnad att stanna i flock och vänta med spelandet till mer gynnsamma förhållanden? Temperaturen låg också mycket lågt denna gång, runt -30 nattetid och runt -15 till -20 dagtid, solen strålade dock från molnfri himmel alla dagar utom en då det var runt – 10 och snöfall.

CIMG0009 (1280x960)

Djup kall snö, jobbigt att ta sig fram i och stor förfrysningsrisk på mindre pälsade delar..

På grund av det tunga föret och låga temperaturerna beslöt jag mig efter första dagen att ta ut hundarna några timmar en och en då den hund som pulsade bakom mig fick slita nästa lika mycket som den som var ute på sök i den djupa snön. Dessutom låg kylan kvar i snön även om temperaturen steg under dagen och då det är omöjligt att skydda dem med kläder i lössnö var risken att förfrysa spenar och pungkulor för stor för att ha dem ute hela dagar.

CIMG0004 (1280x960)

Trots tungt före fick jag med hundarnas hjälp av och till möjligheten att skjuta någon ripa. Dessutom ovärderligt att kunna lita på dem som apportörer i snön. 

Den här tiden på året är den vanligen inte några mängder med ripa man får chansen att skjuta, åtminstone inte om man bara går med hagelbössa och skjuter för hundarna. Trots det tycker jag att det ger otroligt mycket att jaga under allt annat än perfekta förhållanden då detta ger utmaning för både mig och hundarna. Erfarenhet som sedan gör att de blir skickligare i att anpassa sig till skiftande förhållanden, jag blir bättre på att läsa dem och i slutändan att vi finslipar teamarbetet i jakten. Aras uppvisade redan i höstas förmågan att ”ringa fast”  skygga ripor som ”promenerade” framför honom  och kommunicera med mig. Nu under de senaste dagarna klev han ännu ett steg närmare en rapport då han vid ett flertal tillfällen stannade upp i söket vände sig om och tog kontakt, inväntade mig och sedan smög fram och stramade upp i stånd. De ripor jag sköt för honom var på dessa jobb. I tillägg är han fullständigt lugn i skott viket gör att det är mycket lätt att skjuta för honom. Han fick också bevisa att han kunde klara en riktigt svår apport på vingad ripa som löpt undan i djupsnön. Mara och ChaCha sköter sitt jobb och att gå med dem är otroligt skönt och avslappnande då jag bara för ChaCha måste ge kommando i skott.

CIMG0024 (1280x960)

Kallt, kallt men förbaskat vacker då vi gav oss hemåt

Efter 4 dagars jakt måste jag tyvärr packa ihop för att starta färden hemåt trots att det fortsatt var en dag kvar att jaga. Den sista natten var den kallaste av alla och jag fick väntaf fram till 11-tiden innan temperaturen stigit till någonstans mellan -20 till – 25 grader. Solen strålade lika fantastiskt från en klarblå himmel och efter vi varit igång en stund kändes det riktigt behagligt. Under hela vägen hem fram till att vi var ca 3 km från Klimpfjäll var jag och hundarna helt för oss själva med bara de fantastiska vyerna runt ikring oss och solen som strålade. Durreskalet bjöd på lika lugnt väder som under uppvägen vilket inte är vanligt då det vanligen blåser där och det kan vara en utmaning att ta sig igenom. Under de här förhållandena vill man helst av allt bara packa om och ge sig iväg på några veckor tillsammans med hundarna men tyvärr var jag tvungen att återvända för att visa av mig på universitetet. Förhoppningsvis ska våren bjuda på några fina turer nere i Jämtlandsfjällen och väder och före tillåter.

Några ytterligare bilder från sista jaktturen för säsongen. Fler bilder finns som vanligt på facebooksidan för kenneln

IMG_1610 (1280x853)

Riktigt låga temperaturer nattetid och långt in på förmiddagen gjorde att jakten fick förläggas till mitt på dagen och några timmar in på eftermiddagen innan temperaturen återigen föll. 

IMG_0508 (1280x853)

Lycka i teamarbetet!

CIMG0017 (2)

Massor av spår men ofta lättade riporna långt innan vi var framme i det djupa och tunga föret.

CIMG9995 (1280x960)

Det är sällan man träffar på någon annan under vinterjakten, framförallt inte om man väljer att gå in i områden där skoterkörning är förbjuden. En otroligt härlig känsla att få jaga helt för sig själv tillsammans med hundarna med de vackra vyerna och tystnaden. 

CIMG0030 (1280x960)

Snackspaus på väg hem, men nästa säsong återvänder vi förhoppningsvis igen.

 

 

 

Publicerat i Jakt | Lämna en kommentar

Murphys law – när inget går som det är tänkt…

IMG_1594 (1280x853)

Rago en glad hund med samma social socialtbeteende som resten av kullen

Nu har jag precis som de flesta uppfödare råkat ut för det som kan hända eller i vart fall hända om man ska tro att Murphys law är gällande ”Om något kan gå fel kommer det förr eller senare att göra det.” Hittills har de fem planerade parningar som vi haft resulterat i kullar med valpar i storlek 5-11 valpar. Jag har inte nyttjat mig av progesterontest utan helt enkelt utgått ifrån vilken period som mina egna hanhundar brukar visa att det är ”de rätta dagarna” och det har som sagt givit resultat. Det som varit är att jag vanligen tagit till några dagar för mycket i säkerhetsmarginal vilket gjort att jag fått stanna ibland upp till 5-6 dagar innan parning. Den här gången började Storm visa ökat intresse redan på dag 10 vilket inte alls stämde med min beräkning av att ChaCha brukade ha de rätta dagarna någon gång runt 15:e dygnet och vid förra parningen parades på 20:e dygnet. Aras hade börjat signalera ökat intresse redan 3 dagar tidigare men som ungdom är han inte mycket att lita till. Då jag hade två resdagar framför mig åkte jag för att ta ett progesteronprov för att få en analys på var i löpcykeln ChaCha befann sig. I min tro så hade Aras lyckats trigga igång Storm med sitt ökade intresse vilket gjort att han börjat intressera sig för tidigt. Nu börjar Murphys law gälla…

I Östersund fanns det inte någon klinik som hade reagenser hemma då dess hade fastnat i Norska tullen därför togs blodprov som skulle skickas för analys på SLU. Svar ges vanligen dagen efter mitt på dagen, den här gången hade provet tydligen kommit på avvägar och inte nått SLU. Storm blev mer och mer intresserad och jag beslöt mig för att starta resan torsdag morgon då jag tänkte att det var bättre att börja åka.

På morgonen då jag startade låg kvicksilvret på -35 grader och bilen var lite trög.Två mil från Strömsund ”bingade” bilen högt och upplyste mig om ”engine fault” och en ilsken lampa blinkade som enligt instruktionsboken hade betydelse ”betydande motorfel, uppsök genast auktoriserad verkstad”. Jag puttrade vidare på låghastighet till Strömsund där jag visste att det fanns en Wolkswagen verkstad. Efter en viss väntan då det var lunchstängt fick jag prata med verkstaden, tyvärr kunde de inte ta in min bil, de hade fått datakrasch för två dagar sedan och kunde inte felsöka utan inväntade själva IT- hjälp. Jag satte då bilen på dieselvärmare en halvtimme och sände en stilla önskan om att det bara var kylan som fått varningslampan att blinka. Min gissning visade sig vara rätt och några timmar försenad kunde jag fortsätta min resa.

Runt tretiden ringde de från kliniken jag varit med ChaCha till och tagit blodprov, provet hade kommit till SLU under eftermiddagen och var nu analyserat. I tisdags lunch hade det legat på 16 vilket innebar att hon hade ägglossning DÅ..Jag frågade om det var lika bra att jag vände men de tyckte absolut att jag skulle åka och prova. Jag insåg att jag inte hade tid att åka hela vägen till Helsingfors och ringde därför Tapio uppfödare till Ura och hörde om han trodde att hans kullbror Usva fanns tillgänglig i Uleåborg. Tapio gjorde ett försök att få upp Ura till Helsingfors men ordnade istället att Usva fanns på plats. Jag ringde och vidtalade avelsrådet att byta hanhund vilket inte var något hinder då den förra kullen inte medfört några konstigheter.

Efter en snabbrastning och fodring av hundarna i Luleå och upphämtning av en bekant som fick hjälpa mig att köra medan jag slängde i mig en matlåda som hon ordnat åt mig fortsatte vi i flygande fläng i kamp mot tiden och Uleåborg. Halv tolv på natten kom vi fram efter 90 mil körning. När jag släppte ihop Usva med ChaCha såg jag redan då att det troligen var ca 1/2 dygn för sent, kanske hade det gått på morgonen eller kanske till och med under eftermiddagen. ChaCha är en mycket social hund och skulle inte säga ifrån om hon var på väg in i höglöp utan bara hoppa undan så att hanhunden inte skulle få fast henne. Nu lekte hon en kort stund och sade sedan ifrån då han försökte kliva på henne. Vi stannade trots allt över natten och lät dem träffas under förmiddagen men då var intresset om än svalare. Vid lunch insåg jag att Murphy vunnit den här gången och vi återvände till Luleå.

Trots att fick jag något vettigt gjort vi hann med att få träffa två kullsyskon till Aras, Rago som Usvas ägare Tuomas behållit som parningsvalp vid förra tillfället och Tielma i Haparanda. Rago är mycket typlik Niak som jag träffade under första jaktveckan i höstas och som numera bor hos ChaChas kullsyster Jäntas ägare utanför Järpen. Tuomas beskrev Rago som ”lite smartare” än sin far vilket troligen nedärvts från ChaCha som ibland är lite för smart för sin ägare..Han är mycket apporteringsvillig och Tuomas berättade att han i stort sett inte tränat alls inför unghundsprovet där Rago blev bästa unghund med full poäng. De hade också jagat över honom både på fält och fjäll och Tuomas var nöjd med det han sett. Tielma är en dam med fart i men det är roligt att se att trots skillnad i uppväxt att hon har den där förmågan att koppla av totalt även om det inte är det som hon fått träning i. Vi hann med att ge lite råd och tips för koncentrations träning som komplement till motion och konditionsaktivitet som hon får mer än nog av i  en fyrbarnsfamilj. Tielma är mycket uppmärksam och försöker verkligen förstå hur hon ska göra det som önskas av henne. Hon har samma stora apporteringsvilja och det behövs bara lite finslipning vid avlämnandet för att apporten ska se riktig snygg ut. Både Toumas och Camillas familjer är mycket nöjda med hur deras hundar fungerar i familjerna med stoj och stök med många barn, kanske den viktigaste delen då våra hundar bor inomhus i familjen och familjedagarna är fler än jaktdagarna. Båda beskrev att de upplevde att deras hundar hade ett mycket socialt beteende ochfungerade mycket fint i kontakt bland andra nya  hundar och folk.

Sedan kom den tråkiga delen att meddela alla förhoppningsfulla valpspekulanter att vi för första gången råkat ut för en misslyckad parning och att det inte skulle bli några valpar till våren. Några har valt att stå kvar ett år för att invänta att vi gör en ny parning mellan ChaCha och Ura. Nästa gång kommer jag definitivt inte att invänta några prover utan direkt mina egna hanar börjar visa intresse styra bilen mot det mörka rågbrödets land.

Rago är precis som Niak mycket typlik sin far men håller en mindre och bättre storlek. Tyvärr ger inte bilderna Rago rättvisa då jag skulle ha behövt lite mer tid på mig för att få till några bättre. Några bilder på Tielma blev det inte då det hunnit bli för mörkt för det skulle bli någon skärpa på dem. 

IMG_1569 (1280x853)

IMG_1580 (1280x853)

IMG_1596 (1280x853)

 

Publicerat i Avel | Lämna en kommentar

Den sista dagarna på vinterjakten

CIMG7617 (1024x768)

Gammal är äldst…Storm är fortsatt vid god vigör vid 12 års ålder och ser till att även en klantig skytt får flera chanser…

Så var vinterjakten till ända i Jämtland, de sista dagarna präglades av riktig rysskyla eller något mildare temperatur på – 13-14 grader men i kombination med 7-9 sekundmeter… Det fina och hårda föret övergick i pulsföre då det också snöade en hel del under sista veckan. Riporna var av och till helt ok att ha att göra med även om de i flock retsamt lättade på för långa håll då jag och hundarna slet i en ojämn kamp i djupsnön. Aras fick till några riktigt fina arbeten då han höll fast riporna fint så att jag kom i skottläge. Tyvärr så är det lite mer svårskjutet på vintern då man både ska hålla reda på stavar, skidor, hund, bössa och inte sätta skidorna i kors i djupsnön och ramla. Någon fällning fick jag inte till för honom men han är fortsatt lika lugn i skott och flog som han varit tidigare vilket är himla skönt, nu hänger det bara på mig och mer skytteövning.

Tikarna är i löpen och ställer till det lite i huvudet på mina hanhundar. Imorgon ger vi oss av på en långresa till Finland och förhoppningsvis en parning mellan ChaCha och Ura i helgen. Sedan hoppas jag på lite mildare temperaturer så att vi hinner med några jaktdagar i Västerbottensfjällen innan säsongen avslutas även där.

IMG_1560 (1280x853)

Från fantastiskt turboföre och klarblå himmel…

IMG_1563 (1280x853)

..till tätt snöfall där jag av och till inte såg varken vad som var upp eller ner eller hemåt eller bortåt…

CIMG9991 (2) (1280x960)

som gav ett tungt före..

CIMG7589 (1024x768)

De är lätträknade de ripor man fäller med hagel för hundarna den här årstiden men hundarna lär sig i vart fall att inte ge upp.

Publicerat i Jakt | Lämna en kommentar

Vinteraktiviteter

CIMG9996 (1280x960)

Väder som i STF broschyrerna, lite låg temperatur men ändå några fantastiska timmar på fjället

Äntligen, äntligen har det blivit både tid och väder som tillåtit några jaktdagar på fjället. Under förr helgen och två dagar in på veckan fick jag några fina dagar tillsammans med hundarna. Den här vintern verkar växthuseffekten tagit en paus och vi har både kyla och snö så att det räcker. Uppe på fjället är det hårt vindpackat där det kommit åt att blåsa så det är rena turboföret för hundarna men i björkskogen och där vinden inte legat på lika hårt får hundarna simma fram. Vi har haft låga temperaturer på -25 grader så de första dagarna fick vi vänta in på mitt på dagen och sedan nyttja de timmar då temperaturen låg som högst. Sedan skiftade vädret och temperaturen steg till -13 men med en snålblåst som gjorde att kylan kändes värre än vid -25 och vindstilla. Sista dagen skiftade vädret helt och hållet till -2 grader och dimma.

Riporna har varit som de brukar den här tiden på året, samlade i större flockar lättar de ofta på dryga 150 meters håll från hundarna Singelfåglar och de som sitter bara några stycken tillsammans kan efter humör välja att sitta kvar för hundarna och nästan ända fram till skottläge för mig. Erfarenhet talar under dessa förhållanden och fällningarna har blivit för de äldre hundarna som listat sig tillräckligt nära för att lägga tryck på riporna så att jag kunnat komma fram. Aras lär sig något för var gång han både lyckas om misslyckas att hålla fast riporna och jag har fått avlossa  skott även om jag inte lyckats fälla då jag släppt ut riporna lite för långt för att undvika frestande fallapporter. ChaCha blir som sagt mer och mer lik sina anförvanter och jag kunde riktigt se både Bris och Freja i henne på senaste jakten då hon kröp fram som en tiger och lyckades hålla fast en flock ripor till jag kom i skottläge.

De senaste dagarna och helgen har det dominerande väderläget varit lågtryck med hård vind vilket inneburit fina skidturer i skogslandet där det är betydligt mer väderskyddat än på fjället. Denna snörika vinter är det en riktig njutning att få starta direkt från huset och kunna välja rundtur efter önskemål istället för vara styrd av snötillgång. Träden är snötyngda och det är som att åka fram i ett julkort av Jenny Nyström. Det blir fin träning för både mig och hundar då det finns skoterspår som kopplar samman de olika skidslingorna och där hundarna kan få springa lösa omväxlande med att springa i  sele på drag på de uppdragna skidspåren. Hundarna uppskattar omväxlingen som också innebär att vi på de högre slingorna ofta hittar orre vid sidan av spåren. Nu hoppas jag på en eller kanske två mellandagar där jag kan ta mig ut på lite mer jakt innan nästa lågtryck kommer in och kastar om i väderläget igen.

CIMG0004 (1280x960)

Ca två veckor kvar av vår vinterjakt här i Jämtland och ännu finns lite tid kvar att få de där soliga och vindstilla dagarna som brukar innebära tryggare ripor

CIMG4561 (1024x768)

Någon belöning här och där för hundarna då vi kämpat tillsammans. Jag går dock bara med hagel då jag vill skjuta på hundjobb.

IMG_1546 (1280x853)

Vädret skifta så där snabbt som det bara gör på fjället…Tyvärr ett hopplöst väder att jaga i men trots allt lyckades Aras med ett fågeljobb på en singelripa.

CIMG0032 (1280x960) (2)

Denna vinter njuter vi då vi kan göra varierade skidturer direkt från gården

CIMG9981 (1280x960)

Funderar på om Storm trots sin storlek på 65 cm och 34 kg kommer att hänga i lika länge som sin mor Freja? Än så länge följer ha glatt med och jobbar på skidturer upp till 20 km även om han nu är inne på sitt 12:e år.

Publicerat i Jakt | Lämna en kommentar

En riktig vinter med riktig kylaperiod

d (1024x683) - kopia

Ull, ett helt suveränt material både i egna underställ som i hunddressar då temperaturen ligger lågt

Nu har har temperaturen svängt till bara någon minusgrad men vi har haft en riktig kyla period med temperaturer nedåt minus 28 grader kallt. Jag tänkte dela med mig några tips från den erfarenhet jag har av att vara ute med korthåriga hundar i riktiga vintertemperaturer.

CIMG8782 (1024x768) CIMG8871 (1024x768)

Vid motion lite smidigare värmetäcken eller heldressar. Vid jakt fleecefodrat jakttäcke, alternativt med dress under om det är riktigt kallt eller kall djupsnö. 

När temperaturen sjunker under – 12 grader brukar jag lägga ett värmetäcke på våra hundar både vid rastningspromenader och vid motion. Vid rastning får de ha ett tjockare täcke och vid motion ett lite smidigare mer ”formsytt” täcke. Alternativ till värmetäcke är heldress som är köpt från Axaeco, de finns för både hane och tik. Dressen har fördelen att den är smidig och täcker runt hela hundkroppen och bevarar på så vis värmen runt de centrala organen. Fördelen med dressen är att den skyddar spenarna på tiken och ”bollarna” på hanhunden vilka annars kan råka ut för förfrysning framförallt om hunden pulsar i djup och kall snö. En nackdel med dressen är att det trycks in snö via öppningarna för benen när hunden pulsat en stund. Snön smälter sedan av kroppsvärmen och kan lägga sig som en iskaka under magen och runt benen vilket medför en betydande förfrysningsrisk. Jag har löst problemet genom att sy ben på dressen i stretchtyg fodrat med tunn ull(från avlagda underställ) samt satt en mudd nedtill. Vad det gäller hanhundsdressen får man se till att hunden är ”rätt konstruerad” i förhållande till ”kiss-struten” under magen, annars blir det blött i dressen och återigen stor risk för förfrysning. Vid jakt använder jag ett jakttäcke som är fleecefodrat alternativt i kombination med en heldress om det är – 15 och kallare, stark vind eller djupsnö för hunden att pulsa i. En viktig detalj att tänka på då man ”klär” sin hund är att täcken och dressar inte får sitta så tight runt kroppen att de trycker ihop pälsen. Om pälsen trycks ihop försvinner det värmande luftlagret och täcken och dressar gör mer skada än nytta. De tighta ”kondomdressarna” för hund är därför inget bra alternativ för värme däremot för att slippa att det fastnar snöklumpar i pälsen på långhåriga hundar. När det är kallt på riktigt, under – 25 grader brukar jag använda heldressar i ull då vi är ut på ”lufsar” turer. Heldressarna designade jag från början med avsikt att de skulle användas som ”pyjamas” för hundarna vid vintertältning och de har därför ganska lös passform vilket är en fördel då det blir gott om plats för en ”luftspalt” mot kylan. De fungerar dock mycket bra då det är riktigt kallt och hundarna håller kroppsvärmen fint i dem under den tid jag själv klarar att vara ute.

IMG_0575 (1024x683)

Hård vind i kombination med fuktig luft ger en mycket snabb avkylning både för oss själva och hundarna. 

Något som man ska se upp med är stark vind, kyleffekten ökar enormt snabbt med tilltagande vind. Kombinationen av stark vind och hög luftfuktighet som det ofta är då det kommer nederbörd gör att kroppsvärmen leds bort betydligt snabbare än vid kall, torr och stillastående luft.

CIMG4469 (1024x768) CIMG4471 (1024x768)

De flesta av vår hundar fixar egna ”mockasiner” vintertid och har sällan problem tassarna

Vid låga temperaturer på under -20 grader eller om det varit kallt en lägre period och det ligger ett fluffigt täcke av kall snö där kylan ligger kvar kan hundarna få ”köldkramp” i tassarna. De brukar yttra sig på så vis att de plötslig stannar och håller upp en tass eller börja hoppa på tre ben. Det kan fungera med att smörja med fet salva utan innehåll av vatten på trampdynor och framförallt på huden mellan trampdynorna men enklast är att sätta på sockor. En del hundar får torrsprickor i trampdynorna på vintern då fungerar det också att smörja med någon fet salva, men fila först bort de torra partierna. För att skydda hanhundens ”bollar” brukar jag en stund innan jag ska ut smörja in dem med samma feta salva utan vatten om det är kallare än -10 grader och vi ska vara ute en längre stund(framförallt vid snöpulsning). Hundar med ”hängöron” kan också råka ut för att det blir förfrysningsskador längst ned på öronlappen, fungerar också att smörja med fet salva.

Några ytterligare punkter att tänka på:

– det tar extra lång tid att värma upp musklerna då det är kallt ute. Har du en explosiv hund så låt den gå i ett lugnt tempo en stund längre än vanligt innan den får välja tempo själv. En hund som springer hårt andas också in stora mängder kall luft och det kan då vara bra att korta ner turerna eller ta in den och låta den gå lugnt vid sidan i intervaller.

– Kalla muskler blir stumma och styva, cirkulationen blir sämre och risken för skador ökar. Ett värmetäcke motverkar värmeförluster, gör att musklerna håller sig varma och cirkulationen blir bättre.

– kall luft är torr luft, tänk på att ge hunden vätska. Enklast är att ge vatten med maten och är man ute längre tid tex under en jaktdag eller går på tur brukar jag ha med termos med hett vatten som jag blandar med lite vom och kallt vatten/snö.

 

Publicerat i Hund och hälsa | Lämna en kommentar